Wat zijn teken?

Teken zijn spinachtige beestjes, die leven van het bloed van gewervelde dieren en mensen. Teken bevinden zich vaak in hoog gras of in laaghangende takken van bomen of struiken. Je kan een tekenbeet dus oplopen tijdens een wandeling in het bos, in een park, op de heide of in de duinen. Maar ook op kamp met de jeugdbeweging, op vakantie in een gebied met veel teken, … ben je beter alert.

Hoe tekenbeten vermijden?

Je kunt een aantal maatregelen nemen om de kans op tekenbeten te verkleinen:

 • Blijf op het pad.
 • Draag gesloten schoenen.
 • Draag een lange broek en stop je broekspijpen in je kousen.
 • Draag een t-shirt met lange mouwen. 
 • Draag een pet
 • Gebruik een insectenwerend middel op je onbedekte huid. Jouw lokale huisapotheker weet raad.

Opgelet, deze maatregelen beschermen je, maar niet voor de volle 100%. Daarom is het belangrijk om te controleren op tekenbeten na een wandeling. Doe je dit niet, dan kan je mogelijk ziek worden door deze beet.

De ziekte van Lyme is een infectie die veroorzaakt wordt door de Borrelia-bacterie. Deze bacteriën worden overgedragen via een beet van een teek. Gelukkig zijn niet alle teken besmet met de Borrelia-bacterie.

Hoe moet je controleren op tekenbeten?

Een teek kruipt op je lichaam én onder je kleren op zoek naar een warm plekje. Dat kan overal op je lichaam zijn. Controleer dus niet enkel je armen en benen maar ook je borstkas en buik, je hoofd, in je haren, achter je oren, navel, knieholtes, liesstreek, …

Je hebt een tekenbeet. Wat nu?

Verwijder de teek rustig in één beweging met een tekenverwijderaar. Elke manipulatie kan de teek doen braken.  Je verhoogt zo het risico op besmetting.  Trek de teek er daarom in één vlotte beweging uit.

 • Knijp een teek niet plat
 • Gebruik geen alcohol, jodium, zeep, ether of olie. 
 • Verbrand een vastgehechte teek ook niet.
 • Draai niet aan een teek.

Er zijn verschillende tekenverwijderaars op de markt. Het is moeilijk om te zeggen welke verwijderaar de beste is. Persoonlijke ondervinding en voorkeur speelt hierbij een rol.

Pincet

Gebruik een pincet met dunne punt. Gebruik geen pincet met een dikke punt. Plet de buik van de teek niet.(web)
Gebruik een pincet correct. (web)

Tekenkaart

Zo gebruik je een tekenkaart. Hou hem dicht tegen je huid. (web)

Tekenkoevoet

Zo gebruik je een tekenkoevoet. (web)

Tekentang

Zo gebruik je een tekentang. (web)

Het is niet erg als een stukje van de teek blijft vasthaken in je huid. De bacterie wordt zo niet doorgegeven. Het kan wel een kleine infectie veroorzaken. Verzorg dan het wondje dus.  Maak het indien nodig proper met water en zeep.

Wat doe je na een tekenbeet?

Als je een teek verwijderd hebt, is het belangrijk dat je de tekenbeet goed opvolgt:

Let een maand lang op mogelijke symptomen. Noteer als ouder de datum van de tekenbeet van je kind in je agenda met wekelijkse herinneringen om naar de plaats van de tekenbeet te kijken. Opvolging is belangrijk om in geval van ziekte een correcte behandeling te kunnen opstarten.

Een belangrijk signaal van de ziekte van Lyme is een rode, ringvormige plek op de plaats van de tekenbeet die geleidelijk aan groter wordt (het erythema migrans). Deze plek verschijnt niet meteen, maar na enkele dagen of weken. Bij mensen met een donkere huidskleur is die plek blauw. Ook symptomen die lijken op griep (koorts met spier- en/of gewrichtspijn) kunnen het gevolg zijn van een tekenbeet.

Bronnen: www.jouwlokalehuisapother.be / www.tekenbeten.be